En zo werd Mandala’s & Lava mijn eerste boek

8 juli 2021

Een datum waar ik niet echt meer verwacht had te kunnen en willen vieren in mijn leven: 8 juli. Amper drie jaar geleden was 8 juli 2018 namelijk de uitgerekende geboortedatum van mijn eerste dochtertje, Mila.

Haar echte geboortedatum werd 5 maart, waarmee deze ooit-naartoe-geleefde-datum in een zwangerschapskalender nog een vage herinnering dreigde te worden.

Niet dus.

Want alsof Mila een knipoogje stuurde mocht op 8 juli 2021 de gebundelde artikels van de blogreeks Mandala’s & Lava op deze site omgevormd worden in hoofdstukken en bestaat Mila’s verhaal nu in de wereld in boekvorm!

Een boek? Ik heb een boek geschreven!

Echt waar! Nooit gedacht dat het echt zou gebeuren!

Let op, als kind altijd al over gedroomd. Altijd al gevoeld dat ik zeker nog zou schrijven.

Natuurlijk had ik nooit gedacht,… NOOIT (!!!), dat het verlies van mijn eerste dochtertje na tweeëntwintig weken zwangerschap mijn niet te stoppen “trigger” zou worden. Laat staan dat het verhaal mijn verhaal zou zijn.

Een boek over pré-, peri- en postnataal trauma en verlies?

Je leest het goed… Dit is het thema van het boek, maar dan heel concreet hoe een vrouw, een nieuwe mama in verbinding met haar dochtertje, Mila, haar verliesproces aankijkt en aangaat. Als vrouw, als mama en als coach.

Laat wel wezen: die “zij”, “haar”, die moeder, dat ben ik. Dat dochtertje? Dat is mijn dochtertje. Het werd dus zeker en vast een persoonlijk verhaal waar de moeilijke, tegenstrijdige en ronduit lelijke momenten mochten zijn. En op welke manier deze vrouw er in die momenten soms in slaagde die toch door te komen.

Ik ben beginnen schrijven van het moment dat ik één maand in mijn rouwproces was. Coach zijnde, systemische coach zijnde, vond ik namelijk geen literatuur die aansloot bij de veelheid aan rouw en niet te vergeten, de vele traumalagen die aangeboord worden bij dit thema.

Een eerste systemische werkboek

Dus ben ik beginnen schrijven. Dit boek is het boek dat ik had willen vinden toen ik daar zat, op dat moment: één maand ver in mijn rouw- en traumaverwerkingsproces.

Als systeemcoach kon het generationele vraagstuk mij niet ontgaan, want “ineens” herkende ik dit thema bij mijn moeder en mijn beide grootmoeders. Tantes, nichten, … was dit toeval?

Ik heb bij dit schrijven en in mijn proces vooral duizenden vragen gesteld. Die zelfs nog diepere lagen aansneden dankzij de systemische “Rake Vragen” van de Nederlandse systeemcoach Siets Bakker. Deze komen natuurlijk ook aan bod na elk hoofdstuk in het boek.

Mandala’s & Lava

Om die diepere vragen te laten “inwerken” heb ik -toen- vooral de innerlijke stilte en een dieper niveau van een soort “rustpunt” kunnen bereiken om te verbinden met een intuïtief antwoord door het inkleuren van Mandala’s.

Uren kleurwerk. Prachtige en vele creaties brachten mij prachtige “antwoorden” ook. Dus laat ik nu elk hoofdstuk beginnen met door de lezer in te kleuren mandala’s.

Maar trauma en rouw snijden vaak. Trauma en rouw gaan over loslaten. En transformeren. Laat het element vuur daar het uitgelezen element voor zijn. Niet in het minst om de schroeiende pijnen ook eens uitwendig te maken. Twee jaar lang heb ik veel verbrand wat niet (meer) werkte. Ik kan achteraf alleen maar het vuur bij anderen aanwakkeren met de “Brandende Vragen” die bij deze ervaringen horen.

MIjn eerste ingekleurde mandala

Integratie

Waar het vuur mag integreren met de liefde, daar mag iets gebeuren wat bedoeld kan worden met “helen”.

Ik hoop alvast uit het diepste van mijn hart en mijn ziel dat dit boek daartoe kan bijdragen.

Mandala’s & Lava. Het systemische werkboek bij pré-, peri- en postnataal trauma en verlies. – 22,99€ – 255 pagina’s

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: