Oproep tot Persoonlijk Leiderschap in tijden van Corona

person-s-tummy-and-hand-1556671Wegens bekkeninstabiliteit in het laatste trimester van mijn zwangerschap, had ik reeds alle werkzaamheden als life- & systeemcoach stilgelegd. Daarom had ik geen reactieve beslissingen te nemen omtrent mijn dagelijkse werking als coach op de evidente maatregelen om besmetting door CORONA in te dijken.

 

ambulance-architecture-building-263402Toch is het mijn en mijn kind haar realiteit dat ik voor de geboorte midden in Corona-tijden mezelf naar een ziekenhuis te begeven heb… daar waar de meest pijnlijke realiteiten van Corona zullen plaatsvinden.

En dit doet mij toch vanuit de “Stay Home”-vanzelfsprekendheid toch even stilstaan bij wat als extra laag zichtbaar wordt met deze PANDEMIE. En dat is dat “Angst” echt open en bloot op ieder zijn bord ligt met de vraag: “hoe ga jij hiermee om?”

Elke coach, therapeut, psycholoog, psychiater, enfin, elke vorm van emotionele hulpverlener krijgt in 1-op-1 sessies de zoektocht van individuen die net hiermee bewust willen leren omgaan: “Hoe kan ik ánders om met mijn angst zodat ik niet in de perpetuum mobile van destructief gedrag verzeild geraak?”

alphabet-business-close-up-326642

Bij een PANDEMIE zullen dan net wie eerder koos voor deze diepgaandere 1-op 1-sessies of workshops over persoonlijk leiderschap of wie heeft leren mediteren om de “monkey brain” in het gareel te houden, reeds een voorsprong hebben op wie nu ineens in het COLLECTIEF zijn of haar angst in de ogen krijgt. Want angst lokt slechts re-acties uit, als een onontwikkeld kinds-reflex dat enkel en alleen gericht is op het eigen idee van overleven:

🆘 Vechten: momenteel te herkennen aan mensen die zich kwaad maken tov “schuldigen”, tot onbeschaamd racisme toe en veldslagen op parkings van Colruyt om het legendarische WC-papier of droge voeding… Of nog véél erger: het stelen van mondmaskers uit ziekenhuizen.
🆘 Vluchten: aangezien er geen plaatsje meer in de wereld is waar het zogenaamd “veilig” is, vertaald vluchten zich ook in de gevaarlijkste vorm ervan: ontkenning. Wat zich ook duidelijk vertaalt in Feestjes, groepsbijeenkomsten allerhande, “fake news”-illusies, noem maar op.
🆘 Volgen: ook zijn er heel wat mensen die zich kwaad of gelaten richten tot “de leider”. Een regering, of in ons land 6 regeringen, die nu de kans lopen dat met het moeten optreden van de federale regering hun overbodigheid zichtbaar zal worden. Wie bij angst een sterke leider nodig heeft (een kind kijkt naar zijn ouders als hij bang is), vindt deze ook niet terug in ons landje. Hier kan dan opnieuw een vecht-reactie te lezen zijn in menig posts tegen die ruziënde (vechtende) regeringen…

Fight-Or-Flight

De ILLUSIE in deze reacties is echter dat deze ENKEL kunnen helpen wanneer het bijvoorbeeld gaat om een aanval van een leeuw. “Hoe kan IK MIJZELF hieruit redden?”

adventure-arid-barren-210307Corona echter heeft al aangetoond dat indien deze “IK”-reactietjes op angst, net de garantie bieden voor net dat waar iedereen zo bang voor is. De eeuwenoude, min of meer werkende copings tov angst werken nu niet meer. Meer zelfs, wie hierin blijft steken wordt dader in de selffulfilling prophecy van deze pandemie. Want, wij zijn globaal met zijn allen, met elkaar verbonden en blijkbaar is er een bacterie nodig om dit duidelijk te maken.

wooden-letters-we-6226Corona toont dat wie zichzelf wil redden vanuit de “als IK mezelf maar veilig kan stellen” dat die persoon net anderen in gevaar brengt en daarmee nog meer zichzelf. Wat een GELUK dat er dus al individuen zijn die al jaren bezig zijn om op een andere manier met angst om te gaan en zichzelf alen beetje hebben leren trainen om nu op zijn minst te begrijpen dat dit een WIJ-redenering en een WIJ-oplossing vergt.

blur-close-up-composition-269451En héél graag deel ik via deze weg al een paar CONCRETE ideeën die getuigen van verantwoord persoonlijk leiderschap met het belang van het collectief als voorwaarde voor individuele veiligheid:

❤️ STAY HOME: Voor wie de digitale mogelijkheden nog geen echte kans heeft kunnen geven, ga hier geïnspireerd en creatief mee aan de slag. Hoe kan jij bijdragen met je zaak, je job van op afstand? Wie weet kan dit in de toekomst ook als alternatief dienen voor fileleed?

❤️ Voor de kids die ook thuis blijven zijn er educatieve videoplatformen: https://www.xnapda.be/…

❤️ Wie in eerste reactie medische mondmaskers uit ziekenhuizen genomen heeft, kan er nog steeds voor kiezen deze terug te brengen. Ook wie nog op tijd een mooie voorraad kon bestellen, kan ervoor kiezen deze aan de artsen te geven.  Voor persoonlijk gebruik zijn er fantastische burgers die er zelf maken, bestel er gerust eentje voor jezelf en je naasten: https://www.facebook.com/groups/249257966087801/?fref=mentions

❤️ Wie lokale ondernemers of ondernemers in zijn familie of vriendenkring wil ondersteunen om desastreuze economische gevolgen in te dijken, kan altijd investeren in een cadeaubon, een reservatie voor in de zomer, een abonnement, wat ook.

❤️ Versterk je eigen immuunsysteem met verse groenten en fruit, en de gekende immuun-boosters: look, ajuin, … Toiletpapier heeft alvast een pak minder voedingswaarde! Maar ook met mentale training door middel van bijvoorbeeld meditaties, en het aarden van je lichaam: https://www.groundology.co.uk/videos?show=the-earthing-movie. Bedenk vooral dat ANGST het immuunsysteem verzwakt.

artistic-blossom-bright-207962❤️ Zuurstofrijke omgevingen zijn ook heel versterkend zoals een bos, de zee indien ook daar natuurlijk geen overvloed aan mensen aanwezig is. Maar hou ook na jouw versterkende wandeling rekening met wie nog na jou komt door je afval ook mee naar huis te nemen aub? Of creëer je persoonlijke toekomstige veilige omgeving door een extra boom te planten in je tuin?

❤️ Leg niet alle antwoorden op de schouders van die re-agerende overheid van ons, maar neem zelf verantwoorde actieve beslissingen (persoonlijk leiderschap). Elk idee vanuit een “ONS”-gedachte draagt bij. Deel gerust wat jij bedenkt mét respect voor de nodige fysieke veiligheid en heiligheid van het individu, én het collectief.
*…

Vergeet vooral niet dat goed voor jezelf zorgen steeds IN VERBINDING kan met het zorgen voor anderen. ZONDER dat je de ander moet toelaten in diens bewust of onbewust grensoverschrijdend gedrag.

Namasté 🙏🙏🙏

Advertentie

Eén opmerking over 'Oproep tot Persoonlijk Leiderschap in tijden van Corona'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: