Mandala’s & Lava (XXIV) – In de Flow

Dit artikel is het laatste van de reeks Mandala’s & Lava.  Een artikelreeks waarin transformatiecoach Katrien een poging doet om een van de diepste verdrieten en angsten te beschrijven in een leven.  Katrien bevond zichzelf aan de start van 2018 voor de grootste transformatie in haar eigen leven tot nu toe. Ze werd voor het eerst mama, én ze moest tegelijkertijd afscheid nemen van haar dochtertje, Mila.   Wat zij mocht leren van Mila, kan je lezen op haar blogpagina.  Voor wie ook moeder of vader is van een sterrenkindje of zielskindje, kan dit verhaal zeker helpen om wegwijs te worden in de vele tegelijkertijden van verdriet en -bovenal- de liefde.

Een nieuwe golf

dawn-dusk-evening-1210273Wat die dag verdween met de vloedgolf, gaf ons een adembenemende lichtheid cadeau.  Onze verdrieten en onze angsten, onze schaamtes, schuldgevoelens en onze woedes mochten worden geblust.  En zo kwam er ruimte voor een nieuwe golf in ons leven.

Bij terugkomst van deze helende reis op die heilzame lavaplek lijken we een beetje te blijven bodyboarden op golven die ons optillen.

In de Flow

47347106_600648503702247_6451659688890073088_nWaar zovele zaken zo stroef verliepen in het afgelopen jaar, komt een nieuwe  beweging.  Bij de verbouwing van ons huis, in onze jobs, in onze energie, in ons huishouden.  Niet in het minst met de komst van 2 super schattige kittens die letterlijk voor beweging zorgen.  Dames en heren, dit heet dan in de flow.hqdefault

Na een lang jaar komen er “ineens” nieuwe ideeën en mogelijkheden in onze beider jobs.  Nieuwe ontmoetingen van elkaar in onze relatie sinds het afleggen van onze Effen.  Dagelijks worden de grappige synchroniciteiten rond onze oren gesmeten, gaande van heerlijke “toevallige ontmoetingen met de persoon aan wie je net tien minuten geleden dacht” tot de digitale klok die dagelijks wel een nummerboodschap brengt.

Mogen leven in een flow voelt aan alsof je leeft in één lange warme knuffel. Alles… lúkt.  Alles… klòpt.  Alles is precies… zoals het hoort te zijn.

Volg de Vreugde

bloom-blossom-butterfly-158536De insteek voor ons leven is nog meer dan ooit tevoren de les die we mochten leren van ons meisje, Mila.  Sinds februari leven wij zo intens samen met de dood, waar onze dochter is.  Die verbinding is er.  Die liefde is er.  Onvoorwaardelijk en ja, voorbij de grens tussen leven en dood.  Waarin ligt dan vooral het verschil om het Leven te leven zoals het misschien bedoeld is?

abstract-art-color-887349Wat ik begrepen heb van mijn dochter, is dat het niet de bedoeling is om te Leven vanuit de verdrieten en nog minder vanuit de angsten.  Dat zijn slechts obstakels die overwonnen dienen te worden om eindelijk te kunnen leven vanuit het Hart.   Maar je kan niet over, onder of langs de woedes, de verdrieten en de angsten… de enige weg is erdóór.

En het hart op zich heeft dagelijks voeding nodig.  Die voeding is de vreugde. Je bent wat jou vrolijk maakt.  Liefde is iedereen en allesomvattend, het is de vreugde die jou uniek maakt en het Leven voluit mogelijk maakt!  Volg de Vreugde, laat ze je leven leiden.

Leren Eren

accessory-burnt-ceremony-326627Ik heb zovele processen ervaren in de afgelopen maanden en ik heb geprobeerd om alles zo ongecensureerd mogelijk te doorvoelen, doorleven en doorademen.  Ik denk ook oprecht dat deze ervaring van vreugde pas heb kunnen ontdekken doordat ik niets uit de weg ben gegaan… Als ik er op terug kijk, besef ik dat ik alle grote gevoelens tot in het diepste van mijn ziel heb leren eren.  Mila heeft mij leren eren.  Alles mocht er zijn, alles was zoals het was en heb ik vastgenomen en voor een tijdje vast gehouden.  Om dan open te staan voor om het even welke manier om het los te laten.

Loslaten kan pas nadat je dat wat losgelaten moet worden, hebt erkend, opgetild, bekeken en vastgehouden.  In volledige aanwezigheid.  Loslaten is het totaal tegenovergestelde van Afwijzen.  Loslaten is zo graag zien dat het terug naar het Universum mag.

imagesDie éne persoon die mijn hart zo open kon kraken en houden, doorheen alle pijnen, woedes en verdrieten, was en ís mijn meisje Mila.  De hartsverbinding was er zelfs nog voor de baarmoeder verbinding.  Zolang ik dacht dat Loslaten gelijk was aan afwijzen, zat ik vast.  Maar wat heeft zij mij geleerd.  Zoveel! Zo mooi!

Alle eer aan mijn Baarmoeder, mijn voormoederlijke lijn, de vrouwelijkheid en het moederschap.  En samen daarmee een ode aan mijn verdrongen verdrieten, mijn verpletterende angsten  en mijn verwoestende woedes. Verleden, heden en toekomst stroomden in mekaar over.  Het rituele eren helpt de grootsheid en onbevattelijkheid van deze prachten vertalen.  Zo ook het vertellen van haar verhaal.  Het verhaal van Mila.

Overvloedige Dankbaarheid

Als je mij de vraag zou stellen of ik dit opnieuw zou doen? Dan kan ik mij simpelweg niet meer voorstellen hoe mijn leven zou voelen of zijn zónder haar.  Mila.  Ik ben één vat liefde en dankbaarheid naar mijn dochter toe, wát ze mij ook kwam leren.  Ik kan alleen maar denken dat zij geregeld bij haar mama en papa langs blijft komen in ons hart en  onze dromen.

collaboration-community-cooperation-461049Maar waar Mila mij dwong in de overgave te gaan en mij geleerd heeft wat onvoorwaardelijke verbinding is, kon ik gelukkig ook uitreiken naar zovele helpende handen, hoofden en harten om wat sowieso te véél is voor één persoon om te dragen, mee te tillen.

Bijzondere dankbaarheid gaat daarbij naar mijn warme lieve harstvriendin Hélène Gevaert.  Als cranio-sacraal therapeut kon ik op haar rekenen voor mijn zware fysieke en emotionele heling na een bevalling en bij het gemis van mijn kind.  Ik kan zo trots zijn op mijn lichaam en haar snelle herstelkracht, maar dat zou niet waar zijn zonder een gedegen traject aan cranio-sessies.  Ik ben overvloedig dankbaar voor de kracht, macht en magie van deze diepgaande helingstechniek!

burn-dark-fire-33930-e1543941488765.jpgDe diepste dankbaarheid gaat uit naar mijn Vuurvrouwen, mijn vriendinnen die de kracht en de power hadden om het eerste vuur aan te steken.  Zij zijn voor mij tot na de eeuwigheid mijn heldinnen en mijn godinnen.

Een oprechte dank je wel wil ik ook aan mijn familie richten.  Mijn mama, die mij het leven schonk en als de eerste in mijn voormoederlijke lijn staat.  Wie zoveel heeft opgevangen van andere thema’s die van generatie op generatie onze lijn kleuren.  Dank u heel erg daarvoor.  Mijn papa, die voor candlelight-candles-chruch-54512de zéér betekenisvolle koffiekoeken zorgde en meermaals bescherming bood op momenten dat ik dreigde te verdrinken.  Mijn broer en schoonzus ook.  Die mij een diepgaand begrip gaven en bescherming, ook op momenten dat ik mezelf niet meer kon volgen. Ik ben hen diep dankbaar dat ik ons meisje in “ons systeem” een plaats kon geven zoals ik het nodig achtte.  Mijn hart stroomt opnieuw over als ik denk aan de tientallen foto’s met kaarsjes die binnen stroomden om Mila in de beide families te eren.

art-board-game-challenge-163064Om de nodige inzichten en verwerking te mogen ervaren, kon ik uitreiken naar de zeer gedegen professionele opstellingen van Felke Allegaert.  Zij verzorgt zeer zeker performances of the Soul.  Niets is meer duidend of dieper helend dan wat zichtbaar wordt in een opstelling.

Een apart plaatsje aan de eretafel gaat naar de talloze interessante invalshoeken vanuit het Sjamanisme, waar zoveel plaats mag bestaan voor symbolen en rituelen.  En de natuur.  Het was een zeer aangenamen kennismaking met deze Helende stijl vanuit de noden van mijn intuïtie.

affection-afterglow-backlit-556667En bovenal wil ik mijn partner bedanken.  Zonder hém was er überhaupt geen Mila.  Ik wil hem bedanken voor de mooie kindjes dat wij blijkbaar maken en voor de moed om mij als zijn vrouw te blijven houden doorheen al deze onmenselijke processen heen.  Niet iedereen vindt een match met iemand waarmee je praat over het verlies van je kind, tegelijkertijd met de synchroniciteiten van het Universum, tegelijkertijd met de woedes, tegelijkertijd met de fysieke uitdagingen van het ontzwangeren.  Ik ben zo zo blij dat hij in mijn leven is.

 

5 december 

9-abstract-art-1061134Dit artikel wordt gepubliceerd op woensdag 5 december.  9 maanden na de geboorte van Mila.  Toevallig?

Volgens de numerologie staat de 5 voor verandering, transmutatie in je leven dat jou ten goede komt.  De 9 staat voor een afronding van een groot thema om daarna in de dienstbaarheid te gaan met behulp van je aangeboren talenten, interesses en passies.  Ik hoop alvast met dit verhaal van dienst te zijn voor wie vandaag of morgen het verschrikkelijkste nieuws krijgt voor zijn en haar verwachte kindje.  En vanuit mijn bewustzijnspraktijk wil ik zeker ook mensen opvangen die voor deze uitdaging staan.

9 maanden is natuurlijk ook de omschreven tijd voor een zwangerschap, of voor de tijd om te ontzwangeren.  Yep! Sounds about right!

24 artikels lang heb ik dit verhaal verteld.  Het verhaal van toen mijn leven samenviel met het leven van mijn dochter.  24 staat symbool voor de ultieme zorgdrager, vlaggendrager voor gerechtigheid, waarheid en huiselijkheid.

Het is tijd.  Tijd om dit verhaal af te ronden en mijn geleerde lessen om te zetten in mijn leven, ná het verdict.  Ik kan mensen leren eren en dus helpen loslaten, vanuit de liefde.  De liefde is de taal, rituelen een middel.  De intentie? Helen.  In de zin van terug Heel worden.  Want voor wie net “het verdict” kreeg, is dat een heel grote vraag: “Kan ik ooit nog gelukkig zijn?”

Het antwoord is: ja.

Volg je vreugde!

kintsugi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: