Mandala’s & Lava (XXI) – Magma & Magisch Realisme

Dit artikel maakt deel uit van de reeks Mandala’s & Lava.  Een artikelreeks waarin een poging wordt gedaan om een van de diepste menselijke ervaringen in een transformatieproces te verwoorden.  Katrien is transformatiecoach en bevond zichzelf aan de start van 2018 voor de grootste transformatie in haar eigen leven tot nu toe. Ze werd voor het eerst mama, én ze moest tegelijkertijd afscheid nemen van haar dochtertje.  Wil je het vervolg niet missen? Volg dan haar blogpagina.

Smeulende Assen

9-abstract-art-1061134Daar zit ik dan.  Bij gebrek aan een beter woord, “een miskraam” afwachtend. En in de steek gelaten.  Het verlies van een geplande hoop: opnieuw.  In de steek gelaten: ook niet voor het eerst in mijn leven.

Het beeld van de 9 vuren voor Mila schiet als een flits voor mijn ogen.  Zo ook mijn toen klinkende intentie of hartsvraag, wat met een ritueel gepaard gaat.  Laat branden wat mij niet dient.  

barbecue-bbq-briquettes-9263Ik moet eerlijk toegeven dat ik tot dat moment het Vuurritueel op een niveau zag van pakweg een barbecue.  Of een kampvuur.  Een symbool, weliswaar een sterk symbool, door 9 vrouwen gedragen, om mijn afscheid van Mila aan te kunnen.  Een vuur, dat door brandweerlui zeker onder controle kan gebracht worden.  Met wat nabrandende kooltjes waar we nog klein afval kunnen in verbranden… Een groot vuur, zeker.  Maar klein genoeg, dat het met mijn plan kon geblust worden.

abstract-active-ash-235807De CTRL+Alt +DELETE – knop blijft echter doorwerken.  Maar véél verder, véél harder en véél dieper dan wat ik mentaal tot op dat moment kon vatten.

Het vuur, gestart voor Mila, is misschien véél groter dan dit? Het vuur was nooit geblust.  Het vuur woedt niet opnieuw.  Het vuur woedt voort.  En de smeulende assen waren nooit “smeulende kooltjes”, maar wat men noemt “magma“.  Het is nodig dat ik de grootsheid van dit Vuur zie en erken.  Dit Vuur is onblusbaar en oncontroleerbaar.

Laaiende Vuur

burning-emergency-fire-1749Voor een tweede keer in 4 maanden tijd, staat mijn baarmoeder in brand.  De golven pijn komen en gaan, samen met de vloedgolven aan emoties.  Veel meer te vergelijken met de golven tijdens een bevalling, ervaar ik het miskraam.

Gestimuleerd door de DIY-pilletjes, komt inderdaad zoiets als maandstonden op gang.  Ergens klopt die beschrijving wel.  Maar de fysieke pijn is veel laaiender en de emoties veel verschroeiender.

Rokende Salie

Want je wéét dat het geen leeg nestje is dat je lichaam verlaat.  De betekenis dat dat vruchtje voor je heeft, is volkomen subjectief en hangt zo enorm samen met de persoonlijke ervaring, context en emoties zoals in mijn geval hoop, genezing, kinderwens, moederhart en Mila.  De pijn brandt!

architecture-door-entrance-277552De verwarring komt gewoon doordat je die grote, belangrijke zaken voor jezelf letterlijk te verwerken hebt op het toilet, annex douche.  Want ook al wordt het theoretisch als een “hevige menstruatie” benoemd, een warm bad alsook het gebruik van je gewoonlijk tampon is uit den boze.  Wat dan weer dezelfde beperkingen zijn als vlak na een bevalling.  Dus wat is het nu?

accounting-analytics-balance-209224In dít verhaal, in míjn verhaal en het verhaal van Mila, ben ik naar mijn gevoel een eeuwigheid geleden een wereld binnen gestapt waar mijn werkelijkheid niet langer resoneert met de officiële erkenning, noch daarvan afhankelijk is.  Officieel ben ik geen moeder, officieel is er geen bevalling geweest, officieel is er geen kind .   Dus, door Mila, zit ik al maanden in de DIY-business van kinderkenning, op fysiek, mentaal en emotioneel vlak.

accessory-burnt-ceremony-326627Voor mìj kan dit verlies pas kloppen, als ik ook hiervoor de betekenis, het respect en de verzorging kan vertalen in de taal van het Magisch Realisme waaraan ik mij al een tijdje overgeef, sinds de Tegelijkertijden. Ik ben realistisch genoeg om het vruchtzakje af te wachten en op te vangen, te bekijken en mijn fysieke gezondheid te controleren.  Want je hebt ook af te rekenen met de stress dat een miskraam moet lukken. Dus ja, díe realiteit.  Daar ga ik door en besef ik volkomen.

Maar ik beleef het tegelijkertijd met het doorspoelen van mijn verdriet met vrouwenblad thee en het éren van dit afscheid door het toilet en de badkamer te bewieroken met Salie.  Enkel zo kreeg ík een eerste verbinding -sinds lang- met deze realiteit.

Woedende Vuur

500_F_94444021_tiIfq8fQZrT3LzttGD3u96Po9gKbi82RNiet enkel dít maakt deel uit van mijn realiteit.  Tegelijkertijd worden de smeulende assen in mijn relatie na Mila uitgespuwd.    De tot dan toe onzichtbare barstjes zijn nu zodanig uitvergroot tot een escalatie.  Wat op barsten stond, barst.  Als de tonnen magma en lava die uit een vulkaan tevoorschijn komen en alles verwoesten wat op hun pad ligt.

500_F_97905534_VAtzySK4eJhHPeHZYlZXXPuQFI7LTLWoMisschien versuft door de Saliedampen, besef ik dat wat er op tafel is komen te liggen niets minder is dan de “Effen” van mijn vriend en mezelf: mijn fighter-respons en zijn freeze & flight-respons.  Als 2 haaks op elkaar staande essenties die van mekaar iets nodig lijken te hebben.   Een verschrikkelijke realiteit.  Want, de quintessence van onze trauma’s. Een moeilijke realiteit.  Want, kan je als persoon in je essentie veranderen?

antique-blue-blur-1484791Bij wijze van magische ironie wordt dit zwarte realisme nog uitvergroot ook.  Elk bezoek, elk berichtje, elk mailtje en elk telefoontje in die eerste 3 dagen tijdens het miskraam, benadrukt de nood van de beller, berichter, bezoeker.  Hún nood waar ík aan tegemoet moet komen.  Door iets van mezelf te erkennen, zodat de reactie van mijn partner moet begrepen worden.  Dat ík hen de troost biedt door een scenario/afloop/plan mee te delen.  Of simpelweg de nood van de berichter dat het goed met mij gaat.  Kortom, als bij magie, werd élke relatie zichtbaar gemaakt waar ik dien te voldoen aan de voorwaarde dat ik… flink ben.

freedom-handcuffs-hands-247851Als bij magie wordt de duistere realiteit voor mij haarfijn duidelijk: als Mila mij een toorts gaf naar mijn hart waar ik haar onvoorwaardelijk graag zie, dan kan het misschien zijn dat dit vruchtje mij extra brandstof geeft waarmee ik moet verbranden wat míj in de weg staat van een leven in onvoorwaardelijke liefde voor mezelf?  Misschien heb ik hier de kans om een weg te vinden naar een leven in vrijheid… voor mezelf? Alleen weet ik niet wát daarvoor kapot moet… Deze relatie? Andere relaties? Mijn zaak?

De fik erin

burn-fire-flame-54627Vanuit een diep begraven woede, voel ik een vuurbal in mijzelf naar boven komen.  Ik wil die fighter-response als enige quintessence niet meer.  Die brengt mij niets behalve eenzaamheid.  Ik wil die voorwaardelijke relaties niet meer.  Die zijn te pijnlijk.

En vanuit dát vuur, besef ik dat ík zelf vier maanden geleden geen vuur heb aangestoken.  Wanneer ik een zoveelste keer in de badkamer mijzelf verzorg, kom ik oog in oog met de restanten van “mijn kikker”, die een paar maanden geleden het wasje teveel niet overleefd had.    En ik weet op dat moment wát zal moeten fikken.

Quintessence van lava

Vooraleer ik die dwang van de fight kan offeren, moet ‘”ik doen wat in elke vezel van mijn lijf zo onnatuurlijk voelt.  Ik wil in de absolute overgave gaan.  Mijn hartenwens was en ís: laat branden wat mij niet dient.

Wat het vruchtje mij brengt, vraagt van mij een eerbetoon, een respect dat ik enkel kan vertalen door het een naam te geven.  Ik wil hier niet aan blijven refereren als “het miskraam”.  Het krijgt de naam: Manousch

adult-chain-chest-959053Ik buig dus voor het vuur en zie het in de grootsheid dat het is.

En wat ik in dit verhaal al geleerd heb is: als de controle van de realiteit niet helpt, dan vind je soms soelaas in de taal van de magie.  Ik sluit mijn ogen en visualiseer me de energie van Mila.  Een rozenkwarts verschijnt.  Ik sluit mijn ogen opnieuw en visualiseer me de energie van Manousch.  Lavaglas (of obsidiaan) verschijnt.  Als ik de symboliek opzoek, kan het niet juister zijn.  Beide steentjes doe ik mezelf dan ook cadeau en sindsdien blijven de energieën van mijn twee zielenkindjes aan een kettinkje, dicht bij mijn hart.  En ik huil.

Lees hier het vervolg.

Het vorige artikel lees je hier.

 

 

4 gedachtes over “Mandala’s & Lava (XXI) – Magma & Magisch Realisme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.