Mandala’s & Lava (XVI) – Ctrl+Alt+Delete

Dit artikel maakt deel uit van in de reeks Mandala’s & Lava.  Een artikelreeks waarin een poging wordt gedaan om een van de diepste menselijke ervaringen in een transformatieproces te verwoorden.  Katrien is transformatiecoach en bevond zichzelf aan de start van 2018 voor de grootste transformatie in haar eigen leven tot nu toe. Ze werd voor het eerst mama, én ze moest tegelijkertijd afscheid nemen van haar dochtertje.  Wil je het vervolg niet missen? Volg dan haar blogpagina

1 april!

artist-circus-clown-476Bij wijze van cosmische grap bereiden we ons zondag 01 april voor op de start van ons “dagelijkse leven” ná die maand maart.  In dit rouwproces zitten we aan de start van de zogeheten derde fase van rouw.  We zitten vol vragen en onzekerheden.  En kijken op tegen de vele zaken die nog zullen gebeuren.  Want dit is officieel de eerste dag van “de nasleep“.  Na elk groot vuur, brandt het nog dagen, zelfs weken, na.  In het verlengde van het vuurritueel is het ook mijn hartsvraag: laat branden wat mij niet dient.

Hoe zullen de collega’s en verantwoordelijken van mijn partner reageren na een maand afwezigheid? ask-blackboard-356079Zal dit gevolgen hebben voor zijn job? Welke klanten zal ik nog terugzien na de genoopte doorverwijzingen?   Zal ik überhaupt mijn zaak kunnen houden dit jaar na een maand afwezigheid en nog een te komen nasleep? Hoe zal de nasleep er eigenlijk uitzien? Hoeveel Kvinders zullen we nog tegen het lijf lopen? Welke plannen staan in de kalender mét zwangerschap en mét dochter, die wij nu te gommen en te hérplannen hebben?

 

Ctrl+Alt+Delete

aerial-blog-blogger-990819Zoals altijd, start de eerste werkdag met het openen van de mailbox.  Nog niet met het doel om nieuwe klanten te vinden of bestaande klanten te contacteren.

Wél om de keurig aangemaakte verzamelmappen met als titel: “onthaalmoeder“, “aangiftes geboorte“, “geboortekaartjes“, “kinderkamer” even keurig door te nemen.  Wie dient nog op de hoogte gebracht te worden? Welke instanties dienen onze gegevens te verwijderen? Welke onthaalmoeders zullen ons meisje in september niet bij zich krijgen? Consciëntieus wordt het nieuws meegegeven en emotionele reacties en deelneming ontvang ik op professionele wijze. Wanneer mijn partner ’s avonds thuis komt, bekijken we de troostende reacties van de mensen áchter de instanties.  Om dan te verwijderen. Ja, voor altijd.

data-disk-floppy-41290Slechts één map wordt bewaard.  De map met de titel “Mila“.  Zij blijft. Haar verhaal wordt bewaard in háár map op de computer én op een extra harde schijf. Save “Mila”? Met een snik antwoord ik mijn pc luidop  “I wished we could“.

 

Geen B-plan

agenda-appointment-business-1020323Bij een zoveelste ochtendlijke koffie op een van die dagen brandt iets in mijn rug. Wanneer ik mij omdraai sta ik oog in oog met de Planning-van-het-huis.  Eén van mijn favoriete bijdrages in ons huishouden om onze dromen omgezet te zien in doelen binnen een bepaalde timing.  Een onmisbaar attribuut voor elk zichzelf respecterend controle freakje.

abstract-arms-art-1056555De zovele geplánde gynaecologische afspraken, de even zovele data bij de vroedvrouwen, de uitgerekende geboortedatum en de op voorhand ingeschatte twaalf moederschapsweken steken als méssen in mijn netvlies en mijn ziel. Roze messen. Want, ooit had ik deze data zo liefdevol zó roze ingekleurd.  Dit was het A-plan.  Voor het eerst in mijn leven heb ik geen B-plan gemaakt.

arm-desk-hand-58457Die kalender móet weg en een nieuwe kalender wordt aangeschaft om de messen uit mijn omgeving te halen. Maar… kan zo een kalender ooit nog eenzelfde betekenis krijgen voor mij? Die valse veiligheid vind ik niet meer terug en hoogstens mechanisch noteer ik er de familiefeestjes in.  Hoe ziet een leven eruit zónder plan? Is dat trouwens niet sowieso dé les voor elke ouder? Je zwangerschap kan je soms nog plannen, maar vanaf dan… wat loopt nog volgens plan?

 

Het wiegje is hier nooit geraakt

beautiful-beauty-blond-761999In dat A-plan waren we volgens mijn eigen geconstrueerde deadline wel op schema met het afbreken van onze bibliotheekkamer.  Bedoeling was om die om te toveren tot de liefdevolle kinderkamer.  Roze en wit!   Net op de dag dat mijn ouders onderweg waren met het wiegje dat een derde generatie zou gebruikt worden, kregen we het nieuws bij de gynaecologe. Dat wiegje is hier nooit geraakt.  Maar de bibliotheek ís afgebroken en tot verhuisdozen gereduceerd. We maken er het beste van en ondernemen talloze pogingen om er iets anders van te maken.

baby-bed-blue-272056

Desondanks ís die kamer voor ons, de kinderkamer.

 

Op dezelfde plaats

blank-destination-geography-437646Gelijklopend met het gepland moederschapsverlof, stond ook een verhuis en inrichting op de agenda naar een nieuwe praktijkruimte. Want naast de kinderkamer zou mijn huidige praktijkruimte in mijn huisje ingenomen worden door een babyspeelhoek- en ververstafel.  Een bezoekje aan IKEA kon alvast onze gedachten verzetten.

blue-sky-caution-clouds-163728Ook dit plán blijkt wegens omstandigheden níet te lukken en we maken er het beste van. De nieuwe meubeltjes brengen nieuwe zuurstof en een nieuwe invulling waar het altijd geweest is.

De praktijk, en gevoelsmatig ikzelf, blijft op dezelfde plaats.

 

Dit ís je opleiding

back-to-school-conceptual-creativity-207658Naast een doelgerichte planning, mijn zaak en de wilskracht om overal het beste van te maken, is “Levenslang Leren” voor mij ook altijd iets geweest waar ik zingeving en groei uit haal.  Voor mijn coachingszaak én voor mezelf is dat ook één van de grotere investeringen om non-stop bij te leren. Twee opleidingen diende ik te annuleren, omdat ik begin maart hopelozer agendapunten te doen had.  Met hoop neem ik de nodige contacten op om de geplande betalingen teruggestort te krijgen, wegens de zéér geldige omstandigheden waardoor ook dit niet kon doorgaan.

alphabet-class-conceptual-301926Ik begin stilletjes aan te voelen dat ik mail na mail en afbraak na afbraak eigenlijk alles af te breken heb waaraan ik een stuk van mijn identiteit opgehangen heb. En níet om het te kunnen vervangen met de identiteit “moederschap”.  “Wie ben ik nog als ik geen opleiding volg?” vroeg ik mijn partner met betraande ogen.

Verbouwereerd kijkt hij mij aan en stelt mij de vraag: “Dit ís je opleiding.  Het is misschien de bedoeling dat jij les gééft.

 

Eén wasje te veel

bed-clinic-empty-236380Nog één van de reeds geagendeerde afspraken was een ziekenhuisovernachting voor mijn partner in functie van een slaaponderzoek.  Terug naar een ziekenhuis dus…  Misschien niet onze beste zet, gezien onze realiteit.  Blijkbaar houd je soms vast aan agendapuntjes uit een leven toen de dingen nog steek hielden.  Het enige concrete resultaat was het besef dat mijn partner allergisch blijkt aan… ongeveer alles!

clean-cleaning-funny-2371In een waas van grondige kuis tégen levensallergie smijt ik letterlijk álles in de was dat ik tegen kom. Geen huisstofmijt, kattenhaartje of Gents fijn stofje kan mijn kuiswoede ontlopen.  En voor ik het doorheb…  na 38 jaar, komt mijnkikker (!!!!!) tussen al het te-wassen-goed.  Mijn inspiratie voor Froggy Coaching, mijn steun en toeverlaat in mijn leven, mijn overjarig bejaarde knuffelbeer die ook mee was in het ziekenhuis op vijf maart. Eens ik het goed besef, is het te laat! Hij overleeft het draaigeweld niet.

Mijn wereld, zoals ik het kende, bestaat niet meer.

Op zo een moment besef je dat elk plan, elke wens, elke droom, elke houvast je tussen je vingers glipt.  Op een niveau dat je zelf niet meer kan begrijpen, het niveau van de vuren, begrijp je dat je je moet overgeven. Blijkbaar.  Op je knieën. Naast een wasmachine. In tranen. Een uiteen gereten knuffelbeer in je handen, tegen je ontzwangerende onderbuik gedrukt.  En je kan alleen maar hopen dat het morgen beter lukt.

x3DP2945

 

Lees hier het vervolg.

Lees hier het vorig artikel.

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: