Mandala’s & Lava (XV) – De Kvinders

Dit artikel maakt deel uit van in de reeks Mandala’s & Lava.  Een artikelreeks waarin een poging wordt gedaan om een van de diepste menselijke ervaringen in een transformatieproces te verwoorden.  Katrien is transformatiecoach en bevond zichzelf aan de start van 2018 voor de grootste transformatie in haar eigen leven tot nu toe. Ze werd voor het eerst mama, én ze moest tegelijkertijd afscheid nemen van haar dochtertje.  Wil je het vervolg niet missen? Volg dan haar blogpagina

 

De… Wat?

adult-beard-black-and-white-543De Kvinders zijn een intrigerende mensensoort.  Als je goed luistert, kan je hen herkennen aan het weerkerend geluid aan de start van hun zinnen… “Kvind dat”  Vul de puntjes zelf in. Ze zijn zó geoefend door het veelvuldig gebruik van het onderwerp “Ik” en het werkwoord “vinden”, dat het er uit vloeit als een esthetische versmelting: Kvind.

 

blur-close-up-court-531970In onschuldiger momenten in je leven worden de puntjes ingevuld met ogenschijnlijk schadeloos opvulsel als: “Kvind dat zij niet mooi staat met dat kapsel”.  Of “Kvind dat ik dat toch mag zeggen”.  De werking van dit opvulsel wordt echter voelbaar als je erop getrakteerd wordt in jouw pure Trauma.  Ook dan start de plaat vanzelfsprekend met “Kvind en de puntjes worden helaas opgevuld met … tjah… Kan er iets anders dán een oordeel volgen op dat intro?

Prikjes met weerhaken

animal-antenna-biology-169357Kvind dat je gelijk hebt dat je dat gedaan hebt, anders zal je niet meer genieten in je leven” – “Kvind dat je vraag om vuur grensoverschrijdend was” – “Kvind dat je je verhaal niet zo publiek moet maken” – “Kvind dat je nog van geluk mag spreken” – “Kvind dat je gedenkkaartje niet zichtbaar moet staan” – “Kvind dat die foto’s van die dode premature baby meer privé-privé moeten zijn in je huis.” – “Kvind dat je je verdriet moet parkeren” – “Kvind dat je dat over 20 jaar nog vaag als een slechte droom zal zien”…  In de luide ruis van je traumaprocessen, komen deze zinnetjes, deze meningetjes binnen als niet meer dan kleine prikjes…

accurate-action-adult-416760Het Kvinden is misschien ook te onderzoeken als een soort sport. Alsof het er in de stam-der-Kvinders op aankomt om zich ervan te vergewissen dat er zéker een Kvind-je kan ontwikkeld en geproduceerd worden. Spelregels der “prikjes” zijn: (1) Het moet snel uitgesproken worden, (2) op triviale -en dus onverspelbare- momenten, (3) in élke situatie en (4) via alle communicatiekanalen.

Vat óp een situatie wordt voor hén bekomen – zo lijkt wel-, indien én op voorwaarde dát er een opvullende mening/oordeel kan volgen.  Kies je prikje, mik, laat los en denk er niet meer aan.

HarpoonVan zodra je als moeder of vader, die haar en zijn dochtertje verloren heeft, eindelijk uit de ruis van de platen en terug in de stilte kan komen van je thuis, probeer je dan die kleine zinnetjes en meningetjes uit je systeem te krijgen.  Geen Kvinder is nog in de buurt om te getuigen welke diepe vleeswonden achterblijven bij het verwijderen van hún bijdrage aan onze sowieso reeds verscheurende realiteiten.

Nét te vroeg

art-city-clock-277458Nóg een eigenschap der Kvinders dat misschien een nader onderzoekje waardig is, is hun timing.  Dit is misschien een belangrijk detail voor wie een poging wenst te doen om zichzelf te beschermen tegen deze -in principe nodeloze-  collateral damage.  De Kvinders van de meest destructieve soort bevinden zich namelijk in jóuw kringen. Hun biotoop is dus sowieso in jouw buurt en hun timing is bijgevolg gegarandéérd, te vroeg!

abstract-angelic-art-566641Het zijn niet de eerste-lijns vertrouwelingen, naar wie je echt uitreikt wanneer je valt.    Wél een familielid, of de partner van iemand, of een buur.  Kortom, die mensen die je op de een of andere manier wél tegenkomt in je eerste bewegingen wanneer je je “sociale omgang” mondjesmaat terug begint op te pikken.  Maar wanneer je nog zo verdoofd bent door de verse wonden, dat enige wapening over het hoofd wordt gezien.

Nét te dicht

abstract-art-awareness-268283Waar je je pas aan zou verwachten van zodra je terug aan het werk gaat en je jezelf gaat bewegen tussen mensen die je verhaal níet kennen, gebeurt de bijkomende verwonding in een vroegere fase, door mensen die je verhaal net wél kennen.  Misschien een beetje te vergelijken met concentrische cirkels.

In de eerste fase van de schock zit je in het oog.  Daar zit jij alleen, hopelijk met je partner.  Voor hulp bij het onmogelijke reik je uit naar wie zich op de eerste cirkel bevindt.  Naarmate je meer uit de cocon komt van het veiligste middelpunt, bevinden de meest kwetsende Kvinders zich pakweg op cirkel 3 en 4, vaak denkend dat zij bij jou op cirkel 1 thuis horen.

Heel misschien is het pijnlijkste nog niet zozeer de weerhaken voor wie de prikjes krijgt. Heel misschien is het pijnlijkste van al, dat ze er zich zelf net niet van bewust zijn.

Net niet 

Gelukkig is het nooit te laat om je ergens bewust van te worden, indien je dit wenst…

500_F_90830161_3KOHa57sTb7RAyk88lLk17sYO3CuYl4RMisschien zit daar net  dat ene weerhaakje voor de Kvinders zelf? De Catch 22 voor de Kvinders, zo je wil.  Aangezien de sine qua non voor bewustwording is: kijken naar je zelf, zonder oordeel. Ouch! Is het te verhopen, laat staan te verwachten, dat Kvinders – wiens identiteit samenhangt met de versmolten synergie van het onderwerp ‘ik’ en het mentale werkwoord ‘vinden’- zichzelf herkennen in die rol van vleeswonden-toedienende-KvinderKvinden is ongetwijfeld een hardnekkig mechanisme en het is niet elke Kvinder gegeven om deze overboord te willen gooien.

Elk oordeel hebt zijn voordeel

Het is bovenal nooit te laat voor het Kvinder-slachtoffer om bewust te kijken naar het oordeel en de pijn van die weerhaakjes.

black-background-clock-hour-39557Het oordeel an sich dient een mens om in situaties van leven-en-dood een conclusie te trekken om ons te verwijderen, ons af te zetten tégen al wat ons kan doden of schade toedienen.  Het dient om in tijden van nood vooral snel een beslissing te kunnen nemen door alle nuances en complexiteiten te elimineren.  Voordelen zijn legio: het zorgt voor snelheid, vereenvoudiging en veiligheid!

broken-cry-crying-14303In deze situatie kunnen mijn partner en ik zeker zeggen dat ons oordeel tegenover de hartafwijking van ons dochtertje is: “wij vinden het zo godverdomme niet-goed”. En alle mogelijke varianten van die conclusie. Maar we zijn al zolang voorbij het moment waarop wij nog de luxe hadden te denken dat onze mening  -of onze ratio tout court- ons hieruit zou krijgen.  Wij zijn zovele mandala’s later.  Het oordeel is een hogere energie dan het verdriet.  Zolang je in je oordeel kunt blijven, hoef je het verdriet niet te voelen.  Maar heel soms is het verdriet gewoon te groot.  Ook al omdat wij ons niet konden verwijderen  of afkeren van de situatie, het gaat om onze dochter.  Wij moesten lang geleden al buigen voor de traagheid, veelheid en onzekerheid van … ons verdriet.

2-abstract-art-1061141Het oordeel zal ook altijd een dualiteit voortbrengen: wij versus zij, ja versus neen, wel-goed versus niet-goed.  Kvinders hebben dus slechts twee opties.  Wat een luxe! Misschien is het moeilijkste weerhaakje als je dit meemaakt, dat je jaloers bent op de luxe van het oordeel.  Voor elk Kvindje, is er slechts een tegenovergesteld Kvindje.  Als overlevers van de onmenselijke keuzes en als ouders van ons meisje wordt voor ons telkens pijnlijk duidelijk dat onze realiteit vol tegenstrijdigheden, complexiteiten en veelheden is.  Een en-en-realiteit dus, die vanzelf en gegarandeerd botst met de of-of-realiteit van de Kvinder.

Elk oordeel hebt ook zijn nadeel

attention-road-sign-sign-39080Het onvermijdelijkste nadeel is dat de Kvinder zichzelf tegenóver jou en je te complexe situatie plaatst, net door te Kvinden. Jij hebt je verdriet, hij/zij het oordeel.  Dat zijn nu eenmaal twee totaal verschillende planeten.  Om in de metafoor te blijven zorgen zij voor collateral damage en het is aan jou om jezelf daarvan veilig te stellen.  Grenzen stellen dus. Of eerder, de grenzen en muren die door de Kvinders zijn opgetrokken, te respecteren. Laat hen los. Ongetwíjfeld gaan Kvinders daarover iets kvinden, het zit in hun DNA.

Retrospectief wijkt de jaloezie voor de voordelen van het oordeel relatief snel voor … mededogen.  Want terwijl ik een zoveelste weerhaakje uit mijn gewonde vlees peuter, wordt het me duidelijker hoe oordeel het tegenovergestelde is van onvoorwaardelijke Liefde.

artistic-blossom-bright-207962

Om Liefde in je leven te kunnen toelaten, word je je hele leven lang uitgenodigd om het oordeel los te laten. Zelfs daar waar de complexiteiten en tegenstrijdigheden en veelheden aan verdrieten je te véél dreigen te worden.  Als er íets is dat ons meisje ons geleerd heeft, dan is het dát.

beach-buoy-close-up-268959Al wie zichzelf denkt in leven te houden en te beschermen door middel van het oordeel, zet zichzelf buiten spel om te kunnen zien dat er doorheen al die verwarring en moeilijkheid één grote reddingsboei dobbert.  Namelijk: de Liefde. Je kan niet én het oordeel vasthouden, én de onvoorwaardelijke liefde ervaren. Dat is een of-of-keuze.

Onze onvoorwaardelijke Liefde voor Mila.  Het is die Liefde die enkel kan gevoeld, doorvoeld en beleefd worden op voorwaarde dát we de complexiteiten van de gevoelens en de veelheid aan processen durven en kunnen toelaten.  When ALL colours come shining through… Not just two.

4k-wallpaper-close-up-colorful-1173576

Lees hier het vervolg.

Lees hier het vorige artikel.

 

 

4 gedachtes over “Mandala’s & Lava (XV) – De Kvinders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.