Mandala's & Lava

Mandala’s & Lava (XIV) – Zwembanden in Lavaland

Dit artikel maakt deel uit van in de reeks Mandala’s & Lava.  Een artikelreeks waarin een poging wordt gedaan om een van de diepste menselijke ervaringen in een transformatieproces te verwoorden.  Katrien is transformatiecoach en bevond zichzelf aan de start van 2018 voor de grootste transformatie in haar eigen leven tot nu toe. Ze werd voor het eerst mama, én ze moest tegelijkertijd afscheid nemen van haar dochtertje.  Wil je het vervolg niet missen? Volg dan haar blogpagina

 

Maartse winter ingeruild

black-and-white-cold-fog-235621Nu ons meisje door haar clan haar plekje kreeg, rest ons terug te keren naar onze nieuwste “routine-van-elke-dag”: een dagelijkse groet aan haar grafje.  Elke dag ploeteren we door de maartse buien heen om iets te brengen, te planten, te kuisen, in te richten.  Net zoals ouders weken kunnen prullen aan de kinderkamer, zo ook wordt de eeuwige rustplaats van ons dochtertje een project waarin we al onze liefde kunnen kanaliseren.  Tot haar opa bedenkt dat het misschien een gepast geschenk is om onze rouw úit de Belgische winter en ín de zuiderse zon te helpen doorleven.

2 tickets naar Lavaland

aeroplane-aircraft-airplane-67807Bij een rouwproces wil je in de gaten houden dat “het licht niet uitgaat“.  De “donkere gedachten” die voorbode kunnen zijn van een depressie, doen alle kleuren rondom je een beetje hun licht verliezen.  En wat is een beter antigif dan een straf infuus van de zon himself?  De opties in de last minutes besluiten dat onze retour-tickets afgestempeld zullen worden in Tenerife.

abstract-active-ash-235807In de lijn van de vele verbrande verdrieten en wensen, vliegen we in de laatste week van die helse maand naar het grootste van de  Canarische eilanden met één van Europa’s meest imposante vulkanen.  Na het destructieve en tegelijkertijd ondersteunende vuurritueel voor Mila kunnen wij ons geen passender land bedenken dan dit Lavaland!

Helen in een zwembad

apples-aqua-beach-chairs-459570En zo vinden wij onszelf een ligplaatsje zoekend tussen de met-handdoeken-gereserveerde ligzetels aan een amoebevormig zwembad.  Nooit hebben wij eerder de troostende zekerheid geapprecieerd van de zorgeloosheid in all inclusives.  Geen enkele verantwoordelijkheid omtrent slapen of eten ligt nog bij ons. Wij dienen enkel uit te rusten van onze weken in de hel.  De warme heling van de zon laten inwerken op mijn door brandende chemicaliën verwoeste non-bikini-lichaam, afgewisseld met een duik in het blussende water.

De volgende dag

calendar-checklist-list-3243… zijn we daar kláár mee.  Dit eiland heeft ongetwijfeld méér te bieden dan een internationale ochtendlijke handdoekenrace. En voor het eerst sinds héél lang komt er een sprankeltje van onszelf terug naar boven.  Een leuke brainstorm komt op gang over “dingen te doen” op dit Eiland van Lava.  Ik hoef niet te benadrukken hoe lang het geleden is dat het woord “leuk” in ons vocabularium voorkwam.

Ruiltocht

animal-clouds-daytime-994473Zo ruilen we het chloorbad in voor een week van verkoeling in de hoge golven van de Atlantische Oceaan.  Twee uitstappen moeten we op voorhand boeken.  Enerzijds een dagje waterpret in het gerenommeerde Siam Park.  Anderzijds een uitstap bij zonsondergang naar de Meester van het eiland, El Teide.  Maar in afwachting daarvan… Turen we over de golven van de Atlantische Oceaan om dolfijnen te spotten.  Laten we ons met plezier door elkaar schudden op een quad dwars door de stoffige lavawouden van het Nationale park.  Wagen we ons aan het openbaar vervoer om ons tot aan de brede wandeldijken van de toeristische steden te brengen.  En dagdromen we schuimbekkend bij de hoge golven en de vele surfers die zich daaraan wagen.  En overal is Mila mee, in onze harten.

Helen in een zwemband

day-float-holiday-61136Opgeladen door de ontbijtbuffetten en de zonne-energie vertrekken we op de afgesproken dag met een grote toeristenbus richting Siam Park.  Onze monden vallen letterlijk open! Ik kan het niet anders omschrijven dan de letterlijke natte droom van elke waterfanaat. Het komt er eigenlijk op neer dat je van de ene roallercoaster in de andere… splasht! Rollercoasters! Maar dan van een andere soort dan waar we intussen al weken in en uit vliegen. Je enige wapen? Een zwemband. In alle maten en vormen!

1702Eens de eerste onzekere stapjes ons leiden naar de gigantische kuipen die als reusachtige baarmoeders tussen de bomen prijken, wagen we ons aan onze eerste bijna-doodervaring van die dag.  De. Leukste. Ooit!  In de grootste zwambanden gleden we de grote donkere buizen in.  Het tempo steeds toenemend om in grote kommen omhoog te vliegen, opnieuw door een watergat als het ware in een geboortekanaal gevoerd te worden om krijsen, gillend en trillend geboren te worden in een warm rustig zwembad.

Alle rollercoasters samen

500_F_61363394_VIXIzixeK2Z5uOTR68HIcP1GTinHXKisQua traumaverwerking blijkt dit het béste-idee-ooit!  Al wat ik in de afgelopen weken niet uit krijste, uitgilde of trilde (op het trillen in de gynaecologische stoel na) kan deze dag in de meest onverwachte context zijn uitweg vinden. In de zon, in een zwemband, in Lavaland.

Ik krijg beelden van de onmogelijke keuzes, de verpletterende verantwoordelijkheden, de knagende schuldgevoelens, de weg die Zij moest afleggen om definitief afscheid te nemen uit mijn lichaam, de bevalling, de begrafenis.

adventure-amusement-blue-sky-1172687Bij elke draaikolk, bij elke zwier komt een andere herinnering en het zenuwachtige gegier wisselt af met tranen en oerkreten van een andere soort. Tot de volgende onverwachte drop in het water komt en het terug lachend gegier wordt.  De lijn tussen de leukste bijna-doodervaring en het fysiek-energetisch spiergeheugen van trauma is superdun en verdwijnt die dag.  Betraand en heftig trillend kom ik telkens uit die kokers, waarmee ik de begeleiders  zeer verwar als ik dan met alle symptomen van schock en hijgend naar mijn vriend roep: “nog een keer!”

Op de top van Lavaland

received_10215680007384352Dit verademend en diep helend weekje zon, sluiten we af op El Teide.  Met de Belgische winterjas die we een weekje konden inruilen voor een zwempak, gaan we richting de besneeuwde bergtop van de gigantische vulkaan. De bron van dit eiland. De bron van alle leven in de groene wouden en dolfijnrijke zeeën. Vuur en lava zijn nodig voor het leven. En sinds lang voelen we dat we het leven deze week bezongen en gelééfd hebben.  Met volle teugen en met open harten. We kunnen alleen maar hopen dat uit de assen van ónze vuren ook terug leven ontstaat.

 

Lees hier het vervolg.

Het vorige artikel vind je hier.

 

 

 

 

 

 

3 antwoorden »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.