Mandala’s & Lava (XIII) – Koffiekoeken en Viooltjes

Dit artikel maakt deel uit van in de reeks Mandala’s & Lava.  Een artikelreeks waarin een poging wordt gedaan om een van de diepste menselijke ervaringen in een transformatieproces te verwoorden.  Katrien is transformatiecoach en bevond zichzelf aan de start van 2018 voor de grootste transformatie in haar eigen leven tot nu toe. Ze werd voor het eerst mama, én ze moest tegelijkertijd afscheid nemen van haar dochtertje.  Wil je het vervolg niet missen? Volg dan haar blogpagina

 

Ceremoniële Heling

adrenaline-amusement-carnival-66143Na intussen 3 weken in de helse rollercoaster van de ontelbare processen van afscheid en trauma binnen de veilige cocon van ons gezin-met-3, barst de nood ineens echt los om in verbinding te gaan met ons systeem, “onze clan“.

Hoewel ons meisje op officieel papier nooit geboren is, en op officieel papier nooit kon sterven, is er geen enkele verplichting of duidelijke procedure voor een officiële begrafenis.  Maar er is echt iets dat ons trékt.  Na de fase van haar plaatsje in ons gezin met haar foto’s en haar hand-en voetafdrukjes,  en haar kaarsjes, en onze wensen tot tatouages, klinkt de roep om een ceremonie.  Het is een nóód.  Een ritueel, een moment-van-erkenning in een grotere groep.

accessory-burnt-ceremony-326627

Want op 05 maart is ons meisje gestorven, dán geboren en kreeg toen haar naam, Mila.  Zij slaagt erin om de doorsnee ceremoniële volgorde van een mensenleven om te draaien en 3-in-1 te dragen. (Geboortefeest, naamgevingsfeest & overlijden) Je moet het maar doen! Schrijf ik dan trots.  Niets! Niets anders dán de taal van een ceremonie of ritueel, kan zoiets helpen bevatten voor onze arme tekort schietende mentale capaciteiten.

05, 11, 17-03?

hqdefaultDe enige manier waarop ik mijn verjaardag (11-03) kon doorkomen, was om mij te storten op de organisatie van zo een moment voor ons meisje.  Door het voortouw te nemen om  “onze clan” te definiëren waarbinnen wij ons meisje ceremonieel háár plaats wilden geven.  Wie uitgenodigd werd, kreeg van ons het vertrouwen én de hoop dat er voor ons meisje een plaatsje was in het hart en in hun leven. “It takes a village to raise a child“? Ja! “It also takes a village to give a child its place“.  Maar het is aan jou om die village te kiezen.

Ons dochtertje opent de poorten van het ceremoniële, de rituelen, de symbolen… In de veelheid aan lagen in dit verhaal verloor ik lange tijd geleden mijn noodzaak om alles aan het mentale analytische onderzoek van mijn ratio te laten passeren en durf ik eens zo zot zijn ook de symboliek te bekijken van alle data die in de maand maart meedogenloos inhakten in de kalender.  Dat brengt me in dit artikel onder andere bij de numerologie.

5-antique-art-5733Mila werd geboren op 05-03.  5  “kondigt verandering en versnelling aan.  Een probleem wordt opgelost; er vindt transformatie plaats.  Als u een 5 ziet, laat dan los.  Laat gebeuren wat gebeurt.  Alles gaat snel en dynamisch.”

Mijn verjaardag is op 11-03.  1 “houdt de energie van een begin, initiatief nemen, geloven in uzelf en een leiderschapsrol accepteren waarin u vooroploopt, voorbij het bewustzijn van de mensen om u heen. 1 is een versterker van elke ander cijfer.”

3-abstract-art-1061140Moeder en dochter verjaren in maand 03. 3 “is de cijfer van de 3-eenheid.  Van verbinding.  Van leren, schrijven, les geven en nieuwe ideeën ontwikkelen.”

 

Haar ceremonie in de clan was op 17-03.  1 versterkt de 7.  7 “wijst op genezend vermogen, zowel van uzelf als van de groep, spirituele wijsheid”

9-abstract-art-1061134En er waren 9 vuren. 9 “is een zeer spirituele energie die zegeningen, compassie en het einde van een cyclus aangeeft. Hij verschijnt als een onvoltooide kwestie wordt opgelost zodat er na tijd een nieuwe cyclus kan beginnen. Hij opent je hart om te vertrouwen en om te vragen om liefde om u te helpen.”

kintsugiGelóóf me.  Tijdens het amper doorkomen van de zéér zware momenten die we tot dan toe voorgeschoteld kregen, was er tijd, ruimte, noch humor om deze synchroniciteiten ook maar één blik waardig te gunnen.  Maar wanneer de symbolen, rituelen en ceremonieën de ruimte krijgen, komen we in een en-en wereld terecht vól van tegelijkertijden in betekenissen.  Deze ontkennen niets van de werkelijkheden zoals tot nu toe beschreven.  Integendeel.  Maar ze zorgen voor een soort lijm, die de fragmenten waaruit jij en de jouwen nog bestaan, bijeen helpen houden.

Koffiekoeken en bloemen

bakery-baking-bread-267308Als voortrekker durf ik behoorlijk ver gaan in het leiding geven aan wie ik denk moeite te hebben met emoties.  Wie hoopt te helpen troosten door het onderwerp om te buigen naar vakantieplannen en/of triviale vrolijkheden, zet ik aan het werk met de vraag om… koffiekoeken.  Logistieke ondersteuning is ook nodig bij de organisatie van een bijeenkomst van de clan.  Intuïtief voelen we aan dat elke koffiekoek symbool staat voor troost van onze emotionele noden.  En soms wordt aan je nood tegemoet gekomen …. met koffiekoeken.  Er waren koffiekoeken in overvloed.  En het is goed zo.

bloom-flora-floral-8204Naarmate ons huisje volliep  met “onze mensen”, kleurde het ook meer en meer roze en wit.  Bloemen, in verschillende maten en soorten, werden gegeven, vanuit een plaats van liefde en de wens tot troost.  Troost van het ontroostbare.  En net in die machteloosheid zit de hulp bij symboliek.  Een witte stephanotus wenst ons huwelijksgeluk toe in een potje.  Een even zozeer witte Orchidee, werd gegeven als teken van liefde, schoonheid, kracht en vruchtbaarheid.  Witte tulpen worden gegeven als teken van vergeving en respect.

Ik begrijp de huidige mededeling “bloemen noch kransen” eigenlijk niet goed, want met deze mooie natuurlijke creaties krijg je vaak tóch wat onzegbaar blijft.  Waarom zou je jezelf deze onschenkbare-geschenken en die verbinding ontzeggen?

abstract-art-color-887349

Viooltjes en roosjes voor háár

collaboration-community-cooperation-461049Eens de logistieke koffiekoeken op schotels en de vele bloemenprachten in hun respectieve vazen te bloei zijn gezet, is het tijd om haar eeuwige plaatsje te tonen.  Haar grafje.  Daar wachten nog een aantal zielenzusjes.  Mila’s clan, haar tribe, is niet enkel de familie-via-bloed.  Zij wordt verwelkomd in een groep van vuurvrouwen, vuurmoeders.  Mijn -en dus ook háár – zielsfamilie.

bloom-blossom-flora-247697Samen strompelen we naar haar grafje, waar onze onbeholpen rozen nog lagen van de week ervoor wanneer zij voor het laatst door haar papa gedragen werd.  Onze 2 rozen, die opnieuw zeer intuïtief gekozen waren, zijn bij nader onderzoek symbool voor eeuwigheid.  De roos is tegelijk symbool voor leven en dood, vruchtbaarheid en maagdelijkheid.  En de doornen op de vele kwetsuren die het hart kan oplopen, voor ze kan bloeien.

bloom-blossom-butterfly-158536Hoe ze het deed, ik weet het niet.  Mila, in haar kleine grafje, kreeg in elk geval iedereen in de stilte.  Verstomming.  Verslagenheid.  Besef.  Elke vrouw daar aanwezig is een moeder.  Elke man daar aanwezig, een vader.  De gedachten, de horrors, de herinneringen, de wensen, de onzekerheid over een toekomst, het onnoemelijke gemis,… Woorden schieten zeker tekort.  Elke persoon daar zoekt zijn en haar plek, terwijl Mila haar plek toont. En de stilte verbindt.

En opnieuw bieden symbolen soelaas. Soelaas in de verbinding tussen haar familie, haar clan en háár.  Elke familielid, ziels of bloed-gewijs, fysiek aanwezig of afwezig, erkent haar plek met hún bloemetjes en kaarsjes.  Witte roosjes, witte kaarsjes, tekeningen, paasbloemen en…  viooltjes.

beautiful-bloom-blooming-459086

Het woord wordt genomen … of nagelaten

Symbolen helpen.  Ze helpen onzegbare zaken toch over te brengen.  Ondefinieerbare en onoplosbare zaken toch te laten zijn.  En eens de symbolen voor even mogen overnemen, komt er weer zuurstof voor het woord.

alphabet-close-up-game-695571Een van mijn zielenzusjes vraagt of er iets is voorbereid om iets te zeggen.  En of zij het woord mocht nemen.  Opgelucht en diep met haar verbonden, heb ik niet liever.  Want nu wordt het écht.  En zij neemt de leiding even over en maakt deze spontane opeenvolging van symbolen tot een ceremonie.  Uiteindelijk blijkt het toch het woord, dat de veelheid tot een samenhang smeedt.  Al haar woorden gaan om de erkenning van ons meisje, de erkenning van ons verdriet en onze pijn en de eer die wij allen mogen beleven door Mila’tje in ons midden te hebben.

En zo wordt het écht.  Voor iederéén. En dan roepen de koffiekoeken om als groep terug naar huis te gaan, met Mila in ons hart en in onze clan.

Op het einde van die dag, op 17 maart 2018, eens iedereen terug naar huis was vond ik nog een enveloppe tussen de bloemen van de orchidee die er voorheen nog niet was.  Een nagelaten woord, zo bleek, van haar opa.  En met warme tranen, snik ik, “het is gelukt, ons meisje heeft haar plek.

Liefste Mila,

Misschien was je boos toen je ouders

je met veel verdriet hebben losgelaten.

Weet echter dat ze het beste wilden voor jou,

jou alle voorspelbare leed en pijn besparend.

Je melodische naam, twee prachtige harmonische noten bij elkaar,

vragen om een gepast bloemetje.

Vandaar: de viooltjes!

Mi en La zijn overigens de stemming van de 2 hoogste snaren van de viool.

Moge deze bloemetjes de harmonie tussen jou en je ouders

voor eeuwig versterken.

Veel liefs,

Je Oma en Opa

 

Het vervolg lees je hier.

Lees hier het vorige artikel.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: