Mandala’s & Lava (IX) – Zij

Dit artikel maakt deel uit van in de reeks Mandala’s & Lava.  Een artikelreeks waarin een poging wordt gedaan om een van de diepste menselijke ervaringen in een transformatieproces te verwoorden.  Katrien is transformatiecoach en bevond zichzelf aan de start van 2018 voor de grootste transformatie in haar eigen leven tot nu toe. Ze werd voor het eerst mama, én ze moest tegelijkertijd afscheid nemen van haar dochtertje.  Wil je het vervolg niet missen? Volg dan haar blogpagina

 

15:20 een eindpunt, beginpunt en nulpunt

Hoe duidelijk wordt het in dit verhaal voor ons dat elk beginpunt, tegelijkertijd een eindpunt is.  En elk eindpunt, tegelijkertijd een beginpunt.

architecture-perspective-spiral-staircase-1102913

Het moment in tijd waarop ons meisje geboren wordt, is een verzameling tegelijkertijden tot het een nulpunt wordt.  Tegelijkertijd is het het eindpunt van mijn zwangerschap.  Tegelijkertijd is het een geboorte wat normaal gezien een beginpunt is van een nieuw leven.  Maar voor ons verhaal is het tegelijkertijd het beginpunt van een intussen lang verwacht afscheid wat in se een eindpunt is… Maar het rouwproces kan nu pas beginnen.  Wie kan zoiets volgen?

2018-bang-blast-287487

 

Het vuur onder controle

action-adult-fast-266403Voor wij het aan kunnen om ons dochtertje te ontmoeten als beginpunt van het afscheid moeten we nog even andere katjes geselen.  De verpleegsters nemen haar in de lakens mee om ons later terug te brengen van zodra we er wel klaar voor zijn.  Nog voor het bijhorende schuldgevoel en veroordeling van mezelf als “slechtemoeder” concreet vorm kan krijgen, nemen de koortsen en de misselijkheden weer over en moet ik het chemische vuur nog zien te blussen.

barbecue-bbq-briquettes-9263Samen met de uitwerkende golven van het chemisch gif, beginnen ook de vuren van verdriet en de kaarsjes in haar naam te smeulen… Eens dat woeste vuur onder controle geraakt, kijken mijn partner en ik elkaar aan en zonder woorden weten we dat we er klaar zijn.  Voor háár.

 

Zij, onvoorwaardelijk!

Rond 20:00 wordt zij uiteindelijk bij ons gebracht en wordt zij op mijn schoot in dat ziekenhuisbed gelegd. Voor het eerst zien we ons meisje, ons dochtertje, Mila.

artistic-blossom-bright-207962Het smeulend vuurtje doet al onze angsten en verdrieten verdampen.  Wat we nooit konden voorspellen, gebeurt. Want wat overneemt in een warme vloedgolf van Liefde en verliefdheid.  Is dit hetzelfde als waar alle ouders over spreken in de kraamperiode? Wij hadden en hebben geen vergelijkingspunt, maar … wow! Ik ben één punt echt vergeten in mijn inleiding. Maar hoe kón ik het weten? Haar komst is sowieso ook het beginpunt van twee mensen die mama en papa geworden zijn. Met de bijhorende emoties van liefde.  De onvoorwaardelijke soort. Zo onvoorwaardelijk, alle grenzen van leven en dood overstijgend.

 

Vader-dochter-pact

alarm-clock-art-background-1037993Opnieuw heb ik hier geen vergelijkingspunt, maar waar onze focus tot hier toe constant lag op de verschillen bij man en vrouw in tijd en vorm in een rouwproces, begin ik toch te beseffen dat dat eigenlijk ook geldt voor andere, misschien zelfs alle, emotionele processen?

 

art-art-materials-arts-and-crafts-326612Het verliefdheidsproces van een mama naar haar kindje toe is anders dan dat proces van een papa naar zijn kindje toe. Kan dit? Mag dit? Waar de liefdesgolf voor mij aanvoelt als een herkenning, een weerzien van mijn meisje úit mijn buik, met een intuïtief “ah ja”-gevoel.  Zo lijkt de liefde van een vader te werken als een instant-download.  Mijn partner heeft voor het eerst de kans om zijn meisje te zien, te voelen, vast te houden. En terwijl zij zo op zijn onderarm rust en hij zijn tijd kan nemen om zichzelf te herkennen in haar trekken, wordt er een soort pact gesloten.  Een vader-dochter pact.  Zonder woorden.  Een pact dat je elk meisje toewenst en waar je als mama in stilte getuige van mag zijn.

Verzamelen om te herinneren…

adult-camera-couple-219616Opnieuw weet ik niet of dit hetzelfde is voor ouders van een levend, gezond en volgroeid kindje? Maar van dat eerste moment dat wij haar zagen, keken wij onze ogen uit. Wij wilden ons herinneren.  Alles! Haar gezichtje, haar lipjes, haar kinnetje, haar oortjes, haar oorschelpjes, haar vingertjes, haar handjes, haar voetjes, haar teentjes, haar nageltjes, haar neusje, haar wenkbrauwtjes, haar oogwimpertjes, haar lange beentjes… En als vanzelf lijk je in de spiegel te kijken, afwegend en onderhandelend op wie zij waarmee het meeste lijkt.

box-memories-nostalgic-5842Elke seconde wordt een snapshot dat op je netvlies en geheugen gebrand wordt. Opgeslagen op de interne harde schijf. Voor altijd. En als externe harde schijf gebruik je alle mobiele toestellen die je in je valies weet te vinden.  En exact voor deze reden, voor die kortstondige verzameling van zoveel mogelijk herinneringen zijn vrijwilligerswerkingen als “Boven De Wolken” een godsgeschenk.  Zij voorzien in jouw nood nu en vooral na het moeten loslaten, dat wat je je wilt herinneren vast ligt.  Hoeveel tijd we fysiek zullen hebben met ons meisje, kunnen we niet inschatten en zal sowieso te kort zijn.  Maar wat we voelen voor haar van zodra we haar ontmoeten, dat is  vanaf nu en voor altijd ook een tegelijkertijd bij al wat we nog zullen doen in de rest van ons leven.

couple-engagement-hands-540528

Nú.

blue-bubble-clean-932322Wij beseffen zeer goed waarom die herinneringen zo belangrijk zijn. We beseffen zeer goed dat de tijd zoals altijd zichzelf is en onverbiddelijk vooruit gaat.  Elke seconde tikt weg en de herinnering zal blijven, zoals een druppel water verdwijnt in een grote plas maar daarin altijd zal zijn.  De druppel wordt de plas, zoals de seconde de tijd wordt. En zo slagen we erin ons over te geven aan het Nu.

 

Nú in deze kamer. Nú met haar in een van onze armen.  Nú bij het maken van die foto’s. Nú bij een vijfde verbeterde poging haar zo warm mogelijk in te bakeren.  Nú kijkend naar háár om haar voor een miljoenste keer te bestuderen. Nú zijn alle verdrieten, alle angsten en alle fysieke lasten verslaan.  Nu in die ene seconde is alles.  Nú is er enkel Liefde. Nú is er enkel Zij.  Mila.

 

 

Lees hier het vorige artikel.

Lees hier het volgend artikel.

 

8 gedachtes over “Mandala’s & Lava (IX) – Zij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.