Mandala’s & Lava (VIII) – Tegelijkertijden

Dit artikel maakt deel uit van in de reeks Mandala’s & Lava.  Een artikelreeks waarin een poging wordt gedaan om een van de diepste menselijke ervaringen in een transformatieproces te verwoorden.  Katrien is transformatiecoach en bevond zichzelf aan de start van 2018 voor de grootste transformatie in haar eigen leven tot nu toe. Ze werd voor het eerst mama, én ze moest tegelijkertijd afscheid nemen van haar dochtertje.  Wil je het vervolg niet missen? Volg dan haar blogpagina

 

V-Day: Vlinder-Dag

bloom-blossom-butterfly-158536De zolang gevreesde, ongewenste maar zelf gekozen dag is aangebroken.  Om 5:30  loopt die wekker punctueel en meedogenloos af.  Alsof we veel geslapen hebben… In stilte en op autopilot doen we waar we ons op voorbereid hebben: douchen, valies nog eens checken, koffie inschenken en laten koud worden.  We controleren een zoveelste keer onze one-way-ticket.  Een kaartje met een vlinder waarop de datum van vandaag,  het uur en de aanmelding genoteerd staan.  Wij worden verwacht.

Ons meisje wordt vandaag officieel een vlinderkindje en dat kaartje zou ons vandaag door grote deuren en bij witte dokters brengen die ons met een beloofde ervaring in sereniteit door deze moeilijkste-dag-ooit heen zouden loodsen.

Split Screen

stained-glass-spiral-circle-pattern-161154Deze dag is een dag waarop de realiteiten zich zodanig door elkaar en in elkaar afspelen dat ik niet anders kan bedenken dan een stijltruc te gebruiken die ik ken uit de beeldtaal: split screen.

Ik beschreef eerder in Mandala’s & Lava (II) hoe trauma voor die en-en-realiteiten zorgt, die “tegelijker-tijden” van onooglijke trivialiteiten én grootse voor-en-na’s.  Deze dag staan er zelfs 2 op de agenda.  Voor-en-na het afscheid van mijn dochter ín mijn baarmoeder.  En, voor-en-na het scheiden van mijn dochter van mijn baarmoeder, het bevallen.  Maar alle tijden en teiten leiden uiteindelijk naar 1 punt: Zij.

Realiteit en Tegelijkertijd 1 – (Non)Procedures en Projectiel-kotsen

Op een ontiegelijk vroeg uur worden we door een taxi afgezet voor een van de vele ingangen van dat grote imposante ziekenhuis.  Ook op zo een dag draal je rond de taxi tijdens het betalen en het recupereren van je valies uit de koffer. De vroegte doet het geluid van de wieltjes weergalmen tegen de hoge gebouwen.  Een veel te smalle en trage lift -inclusief emotieloze liftmuziek- brengt ons naar de verdieping van de kraamafdeling.  Trivialiteiten zijn trauma-proof.

depositphotos_89657840-stockvideo-hand-lijkt-de-bell-op

Met een receptiebelletje en ons vlinderkaartje in onze klamme handen begint een dag vol procedureel wachten.  Wij zijn hier op medische visite, wij zijn passanten. Het bastion neemt over.

 

blur-door-factory-451Op strategisch geplaatste stoelen met zicht op de grote poort-naar- kraamafdeling, worden we te wachten gezet.  En na een periode die voor ons oneindig aanvoelt, klappen de deuren eindelijke open.  We worden naar onze kamer geleid, waar aan de buitenkant eenzelfde vlindertje wijst op wat er achter de deur zal plaatsvinden, later die dag. Een rondleiding, de vraag om in mijn pyama te kruipen en een aankondiging van een nieuw verplegingsshift later, vinden we ons opnieuw wachtend op de volgende procedure.  Eén van de vele die dag.

appointment-appointment-book-blur-40568Het medisch mandaat voor alle procedures die elkaar opvolgen benaderen in principe de troostende goddelijkheid.  In principe gaat het om aan- of afwezigheid van fysiek lijden, voor de moeder (mezelf) én de foetus (ons meisje).  Het gaat in principe om het medisch opvolgen van een gezonde bevalling dat er zich geen complicaties voordoen die dromen en wensen op langere termijn compromitteren.  Geloof me vrij: ik ben ongelooflijk fan van de medische principes en intenties.  Het kan hét verschil maken in de gelaagdheid van en het aantal trauma’s die achteraf moeten bekeken en behandeld worden. Zo voorziet de procedure en zo is de menselijke intentie van de artsen. Onderschat echter nóóit de kracht van trivialiteit.

camera-control-device-116697Bij procedure-verdoving ware het fijn geweest mocht het on-knopje niet vergeten omdraaien zijn. Bij procedure-beëindiging zwangerschap ware het fijn geweest mocht er ook aan ons verteld worden wat er mis gaat als er duidelijk een tweede poging moet ondernomen worden. Bij diezelfde procedure ware het fijn geweest mocht de sereniteit door de assistente doorvoeld worden en niet afgedwongen moeten worden door haar van haar gsm af te roepen. adult-art-beautiful-612977Bij procedure-weeën-opwekken ware het fijn geweest dat men eerst luistert naar de verbale verwittiging van de patiënt dat de epidurale niet werkt.  En een wederzijdse verwittiging van verpleging had vriendelijk geweest dat projectiel-kotsen toch vaak een onderdeel is bij een bevalling met zovele tegelijkertijden van verdovingen en opwekkers.

Realiteit en Tegelijkertijd 2: Mijn Strepen Verdiend

aeroplane-aircraft-airplane-67807Is het verwonderlijk dat op een aantal van die triviale momenten de eerder beschreven flight-optie in mij opkwam als een zéér valabele keuze? Reeds in de taxi moest ik mezelf tegen houden geen rit te vragen naar de luchthaven. Mijn one-way ticket om te wisselen voor een andere soort, richting Timbuktu. Daarna herhaalde deze optie zich bij elk wacht-momentje, ware het niet dat de haalbaarheid ervan met een half werkende epidurale toch voor bijkomende logistieke uitdagingen zorgt.

boxing-female-fitness-161017Wanneer artsen met een verdoezeld schaamrood op hun wangen teruggrijpen naar prehistorische ontwijkingsmechanismen om hun patiënt niet eens aan te kijken bij hun eigen twijfelmomentje.   Is het verwonderlijk dat de ingebeelde fight-optie een misplaatste glimlach op mijn gezicht toverde op die momenten?

Neen, ik heb mijn strepen verdiend als “moeilijke patiënt” door als volwassen vrouw, en bovenal als moeder, een (ogen)blik af te dwingen en mijn noden of die van mijn kind duidelijk te maken.  Zo ook wanneer er niet aan tegemoet gekomen wordt. Meer dan dat hoeven we misschien niet te doen met trivialiteiten, toch?

animal-animal-photography-big-cat-792381

Realiteit en Tegelijkertijd 3: Mijn Compassen

adventure-beach-compass-691637Tegelijkertijd heb ik het ongelooflijke geluk met een aantal ankerende personen aan mijn zijde in deze hel.  Mijn compassen die mij de richting aangeven wanneer ik door het oerwoud aan trivialiteiten het noorden verlies. Niet in het minst is mijn vroedvrouw mijn poolster! Zoals afgesproken geraakt ze stipt om 9u door dezelfde poort-naar-kraamafdeling en wijkt niet meer van mijn zijde tot zij geboren is.  Wanneer de verwarring zich ophoopt door de koortsen, het projectiel-kotsen en de zoveelste shiftwissel op de afdeling, kan ik nog met een werkelijkheid connecteren door haar intuïtieve raad en daad.

art-astronomy-atmosphere-360912Deze poolster wordt versterkt door een noorderlicht: mijn partner, familie en vrienden.  Hun licht flakkert op bij elk berichtje dat de ziekenhuiskamer binnen piept. Zo ook wanneer mijn partner bevestigend aanmoedigt dat het allemaal ok is, ook al krijgt hij de onaangeroerde koffie op zijn schoenen.  Talloze foto’s van de brandende kaarsjes voor ons meisje zijn voor ons beiden een echte houvast aan de voor ons zo belangrijke sereniteit.

candlelight-candles-chruch-54512

Realiteit en Tegelijkertijd 4: Door het Vuur

2-abstract-art-1061141Alle trivialiteiten en koortsen ten spijt, ik ben hier vandaag voor 1 doel.  Ik dien met alle hulpmiddelen uit diverse hoek mijn zó gewenste dochtertje los te laten.  De medische ploeg vuurt chemicaliën af; de vroedvrouw is mijn toorts; de familie spoort vurig aan met de vele foto’s van hun ontbrande kaarsjes en mijn vrouwenclan verbrandt al mijn verdrieten.  Maar hoe gefocust mijn intentie was de dag voorheen, de koortsen en mijn angsten deden me vergeten dat mijn dochter en ikzelf deze beslissing nogmaals te maken hebben.  Samen.

burn-dark-fire-33930Rond 10u kwam de gynaecologe langs om ons meisje de rustige omgeving van mijn baarmoeder als laatste rustplaats te gunnen, toen de trivialiteiten insloegen als bommen.  Chemisch gif was duidelijk niet voldoende.  In de grote transformatiemomenten is er geen ruimte, noch plaats voor trivialiteiten en die moest ik compleet buiten sluiten.  Ik moest mij concentreren op al het voorbereidende werk waaraan ik mijn afgelopen dagen gewijd had om liefdevol los te laten.  Niet binnenkort. Nu!

burning-emergency-fire-1749

Bijna als in een trance plak ik in mijn geest vol met al mijn post-it-verdrieten en ik wandel door het vuur. Ik moet erdóór, tot alles opbrandt… zo ook de verbindende lijn met mijn dochtertje.  Ik draai me in het vuur nog één keer om, voor ik er met tranen aan de andere kant door kom… zonder háár.

 

Dan dringt in de verte de stem van de arts door die zich vergewist dat de tweede naald wél gewerkt heeft…

Realiteit en Tegelijkertijd 5: Zij

Ondanks de vele wetenschappelijke inschattingen dat deze ongewenste bevallingssituaties zéér lang kunnen duren, kan ik mij niet van het gevoel ontdoen dat de kracht van de visualisatie en de krachten van mijn vuurmoeders bijgedragen hebben tot een relatief korte bevallingstijd.  Samen met de weeën, die te meten waren aan de koortsen en de intensiteit van overgeven, kreeg ik toevallig meer en meer foto’s binnen van oplaaiende vuren en rituele verbrandingen van mijn verdrieten.  Mijn nicht stuurde me om 15:19 een foto van wild vuur met de titel “het is begonnen“.

Zij

De digitale klok in het ziekenhuis slaat 15:20 terwijl ik een intense projectiel-sessie krijg.  En daar was zij!

Mila.

 

 

 

Lees hier het vorige artikel.

Lees hier het vervolg.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: