Mandala’s & Lava (III) – Intro Mandala

Dit artikel maakt deel uit van in de reeks Mandala’s & Lava.  Een artikelreeks waarin een poging wordt gedaan om een van de diepste menselijke ervaringen in een transformatieproces te verwoorden.  Katrien is transformatiecoach en bevond zichzelf aan de start van 2018 voor de grootste transformatie in haar eigen leven tot nu toe. Ze werd voor het eerst mama, én ze moest tegelijkertijd afscheid nemen van haar dochtertje.  Wil je het vervolg niet missen? Volg dan haar blogpagina

 

Het startsignaal is gegeven

black-background-clock-hour-39557Tik Tak. Tik Tak. Tik Tak.

Zo was de klok gestart, zoals ik mijn verhaal verliet in Mandala’s & Lava (II).  De klok van het proces waar mijn partner en ik door moesten na het horen dat ons 20-weken oude dochtertje in mijn baarmoeder uit zichzelf niet levensvatbaar zou zijn na de geboorte.

 

Zo zwaar

activity-adult-athlete-703009Je verlaat het ziekenhuis, bezwaard.  Bezwaard met een loden rugzak.  Beladen met het besef dat je door een kersvers trauma heen moet, met die ene diagnose, met medische termen waar je nog nooit over hoorde, met een nieuwe afspraak voor een tweede opinie in een groter ziekenhuis, met de bezorgde blikken van de artsen op je netvlies gebrand, met in de verte de voorgestelde optie voor termineren.  Je sléépt je lichaam voort… Tot wanneer de adrenaline inslaat!

 

Adrenaline 2.0

stock-photo-electricity-text-planning-creative-words-quote-thinking-lightbulb-plan-4d653140-f2d9-48a2-be18-333b11b973afAh de adrenaline!! De tweede adem! Dat wondere hormoon dat ons die eigenschappen van supermens toekent en ons in staat stelt die beschreven vecht-of-vlucht reactie uit te voeren. De zintuigen op scherp, de pompende hartslag, oppervlakkige ademhaling én… een hersenactiviteit die aan een recordtempo linken legt waaraan Sherlock Holmes niet kan tippen. Waar de mentale activiteit startte met de wens tot ontkenning (zie vorig artikel), wordt onze hersenpan in een nieuwe fase opnieuw wakker, als een hongerig béést.

 

Het wétend beest

stock-photo-ideas-working-inspiration-young-woman-office-worker-writing-brainstorm-post-it-3da01ca7-2341-4a90-bffa-2ef77ac01937De honger naar kennis, inzicht, een analyse, een plan, een conclusie, een insteek, is in deze situaties de menselijke vorm van vechten voor een nood.  De nood om uit een situatie te geraken die als gevaarlijk wordt ervaren.  Gevaarlijk op leven-en-dood niveau.  Dát niveau.  Niet zozeer voor jezelf, wél voor je kind.

De fight voor ons mensen, vertaalt zich zoals bij geen ander dier.  Wij beschikken over ons zeer complexe brein dat in staat is de werkelijkheid, die vol gevaren is, te deduceren tot een resem problemen waarvoor wij oplossingen kunnen bedenken (zie puntje 3 in de afbeelding).  En daardoor gevaren kunnen ontwijken of ongevaarlijk maken. De hele evolutie van de mensheid is één grote poëtische aaneenschakeling van niet-weten naar weten.  De overleving van de mens is grotendeels te danken aan zijn mentale competenties.  Om nog maar te zwijgen over de semantiek van “mens” en “mentaal“.  En mens zijnde moet en zal die honger gestild worden.  Als een razende ga je aan de slag met je laptop voor je, je telefoon aan je oor en je notitieboekje bij de hand voor die “brainstorm van je leven”.

Geen ontwaarding van diploma’s

accomplishment-ceremony-college-267885Deze bezeten research-fase heeft dus niet zozeer te maken met “zelf doktertje spelen“, zoals soms laatdunkend in de mond genomen wordt om dit “vreemde gedrag” in vraag te stellen.  Dit heeft dus niet met enige “competitie” te maken met de jarenlange studies die nodig zijn om expert terzake genoemd te worden.

In overleving is er geen tijd noch ruimte voor competities, diploma’s en ego’s. Het is wat het is: overleving voor wie er dóór moet (puntje 3 in onderstaand summier overzichtje).

In+Situations+of+Trauma,+Crisis,+or+Fear+Arlene+Taylor+PhD+Realizations+Inc

ball-black-and-white-close-up-745761Eén aanwijzing

Je hebt één diagnose, één term, één label.  Eén “clue om het bij een Sherlock-achtige analogie te houden.  Oorspronkelijk komt het woordje van “clew” (kluwen garen) waarmee de moderne inhoudelijke betekenis van het woord refereert aan de Griekse mythe hoe Theseus zijn weg terugvond uit het labyrint van de Minotaurus.  Geen ander woord dan clue lijkt me toepasselijker voor de diagnose waarmee we huiswaarts gingen.  Met een kluwen garen gingen we dus aan de slag om linken te leggen om te weten te komen wat de oplossing is.

connecting the dots

 

Een enorm labyrint

Alleen… in deze situatie werkt de clue omgekeerd.  Hoe meer informatie en kennis we vergaren (pun intended), hoe groter en overweldigender het labyrint wordt.  Alle informatie ráást op je scherm aan je ogen voorbij.  stock-photo-nature-photography-landscape-green-labyrinth-504970f7-aabd-4f0c-b89f-c36700510948De vele medische en wetenschappelijke termen die weinig hoop laten, de ingewikkelde namen en dito omschrijvingen van de mogelijke openhartoperaties bij 3-dagen oude baby’s, de gespecialiseerde sites in binnen- en buitenland, de blogs van ouders over hun dagelijkse angsten en realiteiten, het telefoontje met de hartchirurg in je familie.  En één grote afwezige onderzoeksbron, namelijk van volwassen overlevenden met deze aandoening.  Willens nillens dient de “keuzeoptie” van “de zwangerschapsbeëindiging wegens medische redenen” zich eveneens aan als een dergelijke clue.  En ook daar stort je je als een bezetene op alle wetenschappelijke en emotionele informatie die je in je handen kunt krijgen. En ook daar rijzen de linken, de invalshoeken en weetjes als onoverkomelijke gangen op in een onmetelijk labyrint.

Aan en voorbij de grens

Hoe dicht de mens met zijn mentale competenties vaak bij goddelijkheid komt, met de aandoening van ons meisje zitten we blijkbaar aan de grens28103134-illustration-of-the-round-mazeDe grens waar kennis, het weten, géén oplossingen biedt om het gevaar om te buigen naar een veilige situatie.  De allergrootste tool waarmee wij als mens aan de slag kunnen om gevaar voor onszelf te bezweren, waarmee wij als moeder ons kind beschermen, is technisch werkloos in deze.  En ineens bevinden we ons in een plaats van niet-weten.  Het land met de vage grenzen waar geen plan, geen conclusie, geen deductie, geen sleutel, geen garen, geen intellect als compas kan dienen.  Daar, waar de mazen van het net slechts vanuit een hoogte kunnen bekeken worden en er vreemde, zelfs mooie, patronen zichtbaar worden.

Intro eerste mandala

Dan is het tijd.  Tijd om de laptop te sluiten. Tijd om de gsm af te zetten.  Tijd om achterover te leunen in je zetel.  Tijd om diep in te ademen. Tijd om stil te worden.  Tijd om kleurpotloden en stiften te nemen.  Tijd om je over te geven aan dat niet-weten. Tijd om je eerste mandala te kleuren.

stock-photo-drawing-coloring-mandala-colored-pencils-3ddb2e73-ec13-4140-b60e-58a47b272d31

 

Dit artikel is het vervolg op Mandala’s & Lava (II).

Voor het vervolg, klik hier.

 

 

 

4 gedachtes over “Mandala’s & Lava (III) – Intro Mandala

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.